top of page
  • Malin Sjöstrand

Inez 13 år var utan mobil i 7 veckor

Jag träffar Inez 13 år och hennes mamma Lisa på stranden i Discovery Bay, Hong Kong där vi båda bor. Jag intervjuar dem eftersom Inez har varit mobilfri i ca 7 veckor, vilket är ovanligt i dagens digitala samhälle. De berättar för mig om sina erfarenheter, både de jobbiga men också om de oväntat positiva!


Lisa Gullstrand, Mamma till Inez 13 år:


Hur gick det till? Vår dotters mobil gick sönder och detta var inte första gången det hände så vi kände att hon inte bara kunde få en ny, så vi avvaktade. För att på något sätt lära henne om ansvar, sen gick tiden bara.


Vad har varit det jobbigaste? Att vi inte har kunnat kontakta henne när hon varit iväg på egen hand. Då vi, som vi alla ju, har blivit vana vid att vi alltid kan nå varandra. Det var främst när det var brådskande som det blev riktigt jobbigt, då kontaktade vi ibland hennes vänner, men de kanske inte hängde med henne just då, så det kändes inte så bra heller. Det kunde också vara stressigt om hon inte kom hem till den tiden som vi hade kommit överens om.


Och det bästa? Hon har varit mindre stressad och mer kontaktbar. Visst har hennes ”datortittande” tagit över delar av det som tidigare gick åt till att titta på mobilen, men inte i närheten lika mycket i alla fall. När vi har varit ute på utflykter, tex vandrat, har det varit skönt att vi alla har kunnat fokusera på att vara i nuet tillsammans.


Vad har ni lärt er? Att vi ser att hon kan leva utan mobilen, så vi känner ingen stress om det här händer igen.


Har det funnits någon oväntad fördel? Att det inte kom något tjat alls från henne om att få en ny mobil.


Har ni vanligtvis särskilda förhållningsregler kring mobiler, hur/när det används? Vi har skärmtid på båda barnens mobiler, tex apple familjedelning. Vi begränsar tillgången för barnen både i tid och gällande innehåll. Vi har också dialog med dem löpande om varför detta är viktigt. Som rutin har vi tex inga mobiler vid matbordet eller när vi tillsammans ser på film. Detta är för att vi vill lära våra barn att vara i nuet, då det känns viktigt för oss.


Tror ni att ni kommer ändra på något efter denna erfarenhet? Vi fortsätter som vi gjort tidigare vad gäller våra skärmregler. Vi tänker att de ska ha en mobil i den här åldern Inez är i, men med ” teknik pauser” likt ovan, då det har känts som en väldigt bra erfarenhet för vår dotter. Lillebror Henning är 11 år och näst på tur, mamma Lisa tänker att han ska få vara med om en liknande erfarenhet som sin storasyster. Nu närmast väntar ett långt sommarlov och då kommer det i alla fall automatiskt att bli en lång paus berättar hon.Inez 13 år:

Hur kändes det när mamma och pappa berättade att du inte får en ny mobil efter att din gick sönder? Jag visste ju om konsekvensen, men det kändes jobbigt. Men samtidigt ville jag visa för mina föräldrar att jag kunde klara mig utan en mobil.


Vad sa kompisarna när detta hände? Det var ingen stor grej, det var fler före mig som hade varit utan mobil, dock inte så länge som jag.


Vad har varit det jobbigaste med att vara utan en mobil? Att kunna kontakta människor! Hade också online skola vid denna tidpunkt och det blev jobbigare att ha kontakten och ha koll på vad jag behövde göra till skolan. Samt har jag kompisar i Schweiz där vi bodde tidigare, och det blev också svårare att ha kontakt med dem också.

Vad har varit det bästa för dig? Att mitt liv kändes mindre stressigt, för det är många människor som man normalt sett är i kontakt med via mobilen. Och man känner också att man ska svara på ett meddelande inom en viss tid så att de inte tror att man ignorerar dem, vilket kan kännas stressigt. Men det beror också på hur nära vän man är.


Har det funnits någon oväntad fördel? Att laga mat med mamma och pappa. Och att jag bättre kunde fokusera på det som hände i nuet, där jag befann mig.


Vad tror du att du har lärt dig? Att tiden faktiskt gick snabbt! Det har helt klart känts positivt att inte alltid vara med mobilen. Jag kände mig mindre beroende.


Tror du att du kommer att använda mobilen annorlunda i framtiden?

Jag är tacksam för tiden med mobilen, men jag känner inte längre att jag missar något om jag inte har den. Livet känns liksom mindre stressigt.

Comentários


bottom of page