top of page
  • Malin Sjöstrand

Två tonåringar läser Skärmhjärnan junior


När de smarta mobilerna hamnade i var och varannan ficka hade vi plötsligt tillgång till en fantastisk värld av möjligheter bara ett knapptryck bort. Men vad gör egentligen timme efter timme av skärmande med våra och – kanske viktigast av allt – våra barns och ungdomars hjärnor?

Svaret hittar du i Skärmhjärnan junior av Anders Hansen och Mats Wänblad som bygger på fakta ur Anders Hansens succé Skärmhjärnan från 2019, men omstöpta i en helt ny version för yngre läsare. Genom boken vill författarna hjälpa barn och unga att förstå hur skärmarna och deras innehåll kan ställa till problem i vardagen och vad man själv kan göra för att få en bättre balans.Bröderna Samuel, 13 år och Elias 15 år har läst Skärmhjärnan junior. Båda tyckte om boken och speciellt kapitlet om sömn.

Samuel, 13 år

– Boken är tydlig och författarna har bra inlevelse. De ger tydliga exempel på råd vad kan man göra, med exempel på olika personers situationer som jag kan relatera till, säger Elias.

Samuel känner inte att han själv har så stora problem med sin skärmtid, men många av hans kompisar har det.


– Jag gillar att boken ger tips på hur jag kan hjälpa mina kompisar. Till exempel om en kompis spelar för mycket och sover för lite så kan jag berätta om det jag läst och vad han kan göra för att sova mer.


Elias tror också att boken kan ge större förståelse och bra tips till många barn och ungdomar.


Elias, 15 år

– Jag rekommenderar boken till alla som sover för lite eller känner att de är beroende av sociala medier och inte vet vad man ska göra. Men också om man känner någon som har problem kan man läsa boken och få idéer för hur man kan hjälpa till.Comments


bottom of page