top of page
  • Time Well Spent Sweden

Hur hittar familjer skärmbalansen i vardagen?

I november intervjuade vi föräldrar och barn om deras teknikanvändande. Vi frågade hur de ser på skärmtid – positiva aspekter med tekniken och utmaningar i vår digitala värld.


– Tekniken är ständigt närvarande i vårt liv, vi slukas många gånger av den. Vi har inga fasta skärmregler, men när jag märker att det blir för mycket eller om vi ska iväg, så får de helt enkelt bara sluta, säger en pappa.– Min son har lärt sig hur man kör en motorcross teoretiskt bara genom att titta på YouTube.


Att ha ett aktivt liv verkar vara nyckeln till att skapa sig en bra balans för både vuxna och barn, att hitta en rolig hobby eller börja med en idrott.


– Jag skulle använt min mobil mer om jag inte tränade fotboll, men det skulle inte kännas så bra för man vill ju göra saker med sina kompisar och sånt, säger Leonel som är 12 år.


– Vi har många aktiviteter i vårt liv, som nu är jag fotbollsledare, det blir ett bra avbräck från den tekniska världen, säger Leonels pappa Daniel.
Trots aktiviteter vill de flesta barnen ha mer skärmtid. Barn lever i nuet och vill ju göra det som är roligast i stunden, så någon form av begränsning känns nödvändigt i de flesta familjerna.


Familjerna upp lever att de sociala medier är det som slukar mest tid som inte alltid känns väl investerad i efterhand.


– Väl spenderad tid är när man gör det man vill och ska i en vardag och när man har tid för varandra. Och Ibland är det "time well spent" att slöscrolla på Facebook, säger Daniel.


Opmerkingen


bottom of page